Vackra slott i Tyskland

Vackra slott i Tyskland

Tyskland är ett land med många otroliga slott, med olika storlekar, stilar och funktioner. Tre av dem är Neuschwanstein, Hohenzollern och Heidelberg slott.

Neuschwanstein

Neuschwanstein är ett av Tysklands mest fantastiska slott. Det ligger uppe på ett 92 meter högt berg i Bayerska alperna, drygt 13 mil från München. Slottet börjades byggas 1869 på beslut av Ludwig II. Slottet skulle bli en plats där kungen kunde drömma sig bort. Första delen var klar 1873 och kungen kunde flytta in. Slottet blev inte helt klart förens 1891, fem år efter Ludwigs död. Stilen av slottet skulle påminna om den poetiska medeltiden, med målningar på väggarna som handlar om bland annat skuld, kärlek, kungar och riddare. Trots det medeltida utseende använde man sig av de senaste byggmaterialen och byggtekniken för att konstruera slottet och få den bästa bekvämligheten. Exempel var den kungligbostaden utrustad med centralvärme, automatiska spolningar av toaletten och ett elektriskt klocksystem för att kalla på tjänstefolket. Endast 14 rum är fullbordade av slottets dryga 360 rum. Slottet har inspirerat till Törnrosas slott i Walt Disney och årligen besöker runt 1,4 miljoner turister Neuschwanstein.

Hohenzollern slott

Hohenzollern slott

Hohenzollern ligger på toppen av ett 855 meter högt berg ungefär fem mil söder från Stuttgart. Slottet nämns första gången 1267 och huset Hohenzollern sträcker sig tillbaka till 1061. Man vet inte mycket om slottets original storlek och inredning.  Det man kan se från samtida källor är att det nämner Hohenzollern som ett av de mest befästa husen i Tyskland. Därför borde de ha varit ett stort komplex för den tiden byggnader. 1423 i samband med en belägring förstördes slottet fullständigt. När slottet åter igen byggdes upp 1454 gjorde man det större och starkare. Under det trettioåriga kriget (1618-1648) omvandlade man slottet till en fästning. I början av 1800-talet var den större delen ruiner efter bristande underhåll genom tiden. 1819 bestämde kronprins Fredrick William av Preussen att huset skulle rekonstruerats och 1844 började man bygga den nya konstruktionen. 1850 var bygget klart med en nygotisk stil och ett av Tysklands mest imponerade slott. Inredningen kopplas till Preussiska grenen och deras historia. Idag är Hohenzollern ett av Tysklands mest besökta slott.

Heidelberg slott

Heidelberg slott

Heidelberg slott ligger cirka nio mil söder om Frankfurt och är placerat i bergsluttningen av Köningsthul mellan den gamla staden Heidelberg och Neckardalen. Slottet nämns första gången 1225 och slottet var menat att bli det största i renässansen. Slottet är ett exempel där man kan se den tyska arkitekturens utveckling genom historien. Det finns både mystik och romantik i arkitekturen. Friedrich-byggnaden har en fasad med statyer av forntida tyska kungar och kejsare från det Tysk-romerska riket. Fram till det trettioåriga kriget var palatset ett mästerverk av renässansarkitektur och en ensemble av byggnader. I slutet av 1700-talet blev palatset attackerat flera gånger och slutligen förstördes av fransmännen i Grand Alliance-kriget. 1764 slog blixten ner två gånger och förstörde slottet igen. Idag kan man uppleva spekulera fyrverkerishower flera gånger varje år till minne av de tre eldsvådorna som har skett vid slottet. Slottsträdgården är från 1600-talet, den anlades av kurfursten Friedrich V av Pfalz. Den är utsmyckad med terrasser i olika nivåer, fontäner och rester av de gamla kolumnerna. I slottet fanns även ett stort vinfat från 1591 som rymmer 130 000 liter, vilket ersattes 1664 med ett fat som har kapacitet på 220 000 liter vin.

Comments are closed.