Vackra slott i Polen

Vackra slott i Polen

Polen är ett land fullt av vackra, gamla och mycket mystiska slott. Varje besöker kan förvänta sig en oföränderlig upplevelse eftersom deras stämning och charm är obestridliga. På grund av Polens läge och dess historik finns det över fyra hundra slott i hela landet. Eftersom kungarnas tider är bakom oss är naturligtvis de flesta av dem ruiner. Några av dem som förblev intakta eller ombyggda är öppna för besökare.

Slottet Wawel

Wawel kungliga slott är en kunglig bostad från renässansen, belägen på Wawel-kullen nära floden Wisla. Det är en byggnad på två våningar i renässans, barock och klassisk stil. Slottet har en innergård, ingångsport och fem bostadstorn. Under århundradena har slottet utökats och renoverats många gånger. Det har många arkitektoniska stilar eftersom det upprepade gånger byggdes om i nya stilar efter stölder och bränder. Polska kungar bodde i slottet, inklusive den berömda Jagellonska ätten eller själv Vasaätten. Turister som besöker Kraków kan inte missa att besöka det kungliga slottet och man bör planera minst en dag för det.

Slott i Malbork

Slott i Malbork

Världens största tegelslott som byggdes av tyska orden i Malbork tillhör säkert de största attraktionerna i Polen. Byggandet av denna fästning tog 183 år, från 1200 till 1500-talet. Vid den tiden tjänade slottet som säte för tyska orden. Riddarna av ordningen bodde där. Det var också hem för religiösa, deras riddarnas familjer på lägre nivå. I 1997 var slottet inskrivet på UNESCO: s världsarvslista, och 2007 erkändes som ett av Polens sju underverk. Man har möjlighet att se där bland annat medeltida kapellhall, gravkapell som byggdes för Stora mästare av den teutoniska ordningen, en trädgård, en kyrkogård och till och med en vallgrav.

En attraktion som inte går att missa är stigningen till tornet där man kan beundra den vackra utsikten. Man bör komma ihåg att resan runt hela slottet är ganska lång, den kan ta upp till 4 timmar. Det finns dock ingen brist på besökare, bara i 2015 besöktes slottet av över en halv miljon besökare.

Det är också värt att se Slottmuseet, som samlar över 40 000 utställningar. Främst konstverk, skulpturer, målningar och keramik, men det finns också militära föremål och en bärnstenssamling.

Slottet i Książ

Slottet Książ är ett av de största slotten i både Polen och Europa. Det är det största slottet i Nedre Schlesien. Dess unika karaktär påverkas bland annat av dess ovanliga läge. Den byggdes på en brant bergsväll på en höjd av 395 m ö.h. och den omgivande dalen är täckt med tät skog. Slottet har över 400 rum som kombineras i olika arkitektoniska stilar. Det är inte så konstigt att den kallas för “Schlesisk pärla”.

Utan tvekan är „Festivalen av Blommor och Konst” den mest populära händelsen som organiseras i området. Under bara några dagar av evenemanget ankommer över 100 000 besökare till slottet, för att beundra de ovanliga blommor i slottets interiörer gjorda av världsberömda blomsterhandlare. Festivalen är det sättet som det lokala samhället välkomnar våren. Därför är det fullt av många olika föreställningar, musik, danser. Man kan till och med se riddare i medeltida dräkter.

Comments are closed.