Vackra slott i Frankrike, del 2

Vackra slott i Frankrike, del 2

Vi fortsätter att tipsa om vackra slott i Frankrike för det finns så många av dem här. I den här artikeln kommer vi att berätta om Bois, Aloise och Clos Luce som alla har flera unika skäl till varför du bör besöka dem. De här slotten renoverades under renässans-eran vilket gör dem till en unik plats att ta del av. I ett av de här slotten levde även Leonardo da Vinci under flera år. Kan du gissa vilket det var?

Bois

Som vi skrev om i den förra artikeln så är slottet Chambord ett av de vackraste slotten i Frankrike. Och tur nog så behöver man åka förbi slottet Blois för att komma dit, så det passar väl värt att besöka på vägen. Ursprungligen byggdes det här redan under medeltiden för att sedan bli ombyggt till ett palats i gotisk stil av Kung Louis. Det var också ett maktcentrum under flera årtionden. Idag finns det inte mycket kvar av det medeltida slottet och huvudbyggnaden av slottet byggdes under 1500-talet av en fransk kung i sann renässans-anda. Här finns det en imponerande trappa karvad i sten som sträcker sig långt genom slottets gångar. Det här är dock inte ett av de större slotten i Frankrike. Och de inneboende dekorationerna ekade i sin frånvaro. Men det är ett gemytligt och vackert slott som har bevarats väl under tiderna.

Aloise

Det här är ett väldigt populärt slott bland många turister. Det är kanske inte ett lika stort slott om andra, men det är hela paketet som gäller här: en sagoliknande arkitektur på slottet med fantastiska dekorationer, vackra trädgårdar och fantastiska vyer över floden Loire. Det här slottet blev konfiskerat av staten under 1400-talet och blev ett populärt boende för kungafamiljen. Framför allt Kung Charles som dog där under 1498 efter han hade slagit sitt huvud i en dörr i slottet. Det renoverades sedan i renässans-stil av hans efterföljare men föll sedan bort från karta och lämnades till sitt förfall. Först under 1700-talet återuppbyggdes slottet ännu en gång. Det tog stora skador under franska revolutionen. Här får du en fantastisk blandning av arkitektur. En kombination av den gotiska eran och renässans-stil. De stora imponerande sovrummen och hallarna. Man ser verkligen hur historien har format slottet. De fanns också en väldigt vacker trädgård med ek-träd  så långt ögat kunde nå.

 

Clos Luce

Det här slottet byggdes av Hugues d’Amboise under mitten av 1400-talet och köptes sedan av Charles den 16:e. Det finns inte särskilt många rum att utforska men de som finns har kvar sin charm från renässans-eran. Det som gör slottet så populärt är att Leonardo da Vinci bodde här mellan 1516 och 1519. Idag är slottet en hyllning till honom med makalösa rum som har renoverats, en källare fylld med kopior av hans mest populära uppfinningar. Samtidigt finns det en fantastisk närmiljö med en restaurang, kvarn, och flera dammar. De stora trädgårdarna med gäss, åar, och flera vandringsleder gör det här till en perfekt plats att besöka man letar efter den stilla naturens gång.

Clos Luce

Comments are closed.