Vackra slott i Europa, del 2

Vackra slott i Europa, del 2

Vår resa genom Europa och den färgstarka historik som denna världsdel bjuder på, fortsätter här i den andra delen av två, där vi tittar närmare på olika, magnifika slott som vår vackra värld har att erbjuda.

Det som gör dessa byggnader så unika är att det alla lyckats stå pall för inte bara väder och vind i hundratals år, de har även överlevt belägringar och i många fall även krig, så som första- och andra världskrigen. I den första delen tittade vi närmare på Mont Saint Michel i Frankrike, Neuschwanstein Castle i Tyskland, Conwy Castle i England samt Kilkenny Castle på Irland.  I denna del tar vi oss till Tjeckien, Belgien, England, Spanien, Portugal och avslutningsvis Österrike.  Vi skulle lätt kunna göra separata delar för en del av dessa länder i listan, men istället för att fokusera på ett land har vi tagit några axplock av det som finns därute idag.

Windsor Castle – England

Först ut har vi Windsor Castle, slottet som står som hem åt den engelska kungliga familjen med drottning Elisabeth sittandes på tronen. Detta är ett av Englands mest kända slott just på grund av accisiationerna med den kungliga familjen och dess arkitektur. Idag står slotted som hem och arbete för över 500 personer.

Prague Castle – Tjeckien

Êtt av det största och äldsta slott i världen ligger beläget i Tjeckien. Byggnationen av Prague Castle påbörjades så tidigt som under början på 800-talet, vilket gör slottet till närmare 1200 år gammalt! Det är också en byggnad man inte kan undgå att se med tanke på att det står 570 meter långt och över 130 meter brett.

Alcazar of Segovia – Spanien

Alcazar of Segovia är spanska för “Slottet Segovia” beläget i den anrika staden Segovia, som slotted fått sitt namn från. Slottet är byggt i en något anorlunda stil då det efterliknar fören på en båt och ligger belägen uppe på en brant klippa. Detta gör slotted till ett av det mer igenkända slott i landet. Ursprungligen upprättades slotted under 1100-talet som en fästning men också använts som ett fängelse och förvandlats till bostad för den kungliga familjen i Spanien för att sedan inhysa en militärakademi. Detta råkar också vara ett av de slott som Walt Disney hämtat inspiration ifrån när han ritade slottet i Askungen.

The Palace of Pena – Portugal

Av de som omnämns i denna artikel så är slotted Palace of Pena i Portugal tveklöst det färgstarkaste av alla slotten men också ett av det yngsta, då det byggdes så sent som 1854. Än idag används slotted i officiella sammanhang, av bland annat den portugisiske presidenten och andra regeringsmedlemmar. Förutom den färgstarka kulör omges slotted också av en stor mängd olika växter och blommor, precis så som Kung Ferdinand II ville ha det, när han lät upprätta slottet. Bilden han hade skapat sig var en färgstark byggnad omgiven av lika färgstarka blommor och växter, en tillflyktsort som han och familjen kunde använda sig av, för att koppla av och helt enkelt njuta av livet. Att han lyckades med sitt uppdrag finns det inga tvivel om.

The Palace of Pena – Portugal

Comments are closed.