Vackra slott i Estland

Vackra slott i Estland

Estland är känt för sin kultur, konst och välbevarade slott och herrgårdar. Här kommer ett litet urplock av alla de slott som finns att besöka i Estland

Kadriorg

Att av det mest välbevarade barocka slottet i Europa är Kadriorg. Med sitt strategiska läge i Tallinns centrum är det ett välbesökt slott på grund av sin ståtliga byggnad och spännande historia att upptäcka. 1718 grundades slottet av Peter den Store och ritades av den då välrenommerade arkitekten Niccolo Michetti som bjöds in från Rom. Kadriorg är uppkallat efter Peter den Stores fru Katarina den förste, översatt till svenska blir Kadriorg Katarinadalen.

Byggnaden var tänkt som parets sommarvilla och de ville ha en stor park som var tillgänglig för besökare då slottet ofta skulle stå tomt. Tyvärr fick de aldrig chansen att bo i slottet ens en sommar, då de båda avled innan det stod färdigt. Idag är hela området runt Kadriorg känt som en plats för kultur och konst. Slottet idag huserar “Kadriorg artmuseum” samt i byggnader runt omkring finns flera av Estlands finaste konstmuseér.

Kuressaare

Under 1300-talet grundades borgen Kuressaare i staden Saaremaa på Ön Ösel som ligger i Rigabukten, Östersjön. Biskopsborgen anses vara den bäst bevarade medeltida borgen i hela Baltikum. Borgen har genomgått flera ombyggnationer, från början var borgen bygg av trä men det ersattes med sten och vallgravar grävdes runt borgen. Borgen byggdes till furst biskoparna i Ösel-Wiek.

Borgen har bytt ägare flera gånger och ägts av olika länder till följd av olika krig genom historien. Det har förutom varit i Estlands ägo tillhört Danmark, Sverige samt Ryssland. Under 1880-talet drog sig Rysslands garnison som höll till i borgen tillbaka och slottet köptes tillbaka av Estland. Idag är Kuressaare ett museum som är väl värt ett besök.

Kuressaare

Alatskivi slott

Detta gotiska slott är ett sagoslott som byggdes på 1600-talet, i staden Alatskivi. Den Svenska Kung Gustav Adolf den andra gav slottet till sin sekreterare under 1600-talet. Efter det har ägarskapet gått vidare till många andra händer. Marken runt slottet bearbetades och blev statligt kontrollerad åkermark. Under 1900-talet tillhörde slottet regeringen och byggdes om till att bli skola, kontor, teater samt biblioteket. Den enorma marken som tillhör slottet har idag grandios natur och ett vandringsspår genom parken. Sedan 2011 har slottet öppnat en utställning om en av Estlands kände kompositörer Eduard Tubin, samt om andra kompositör studenter som studerade med honom på slottet.

Dombergets slott

Uppe på domberget i Gamla staden i Tallinn ligger Dombergets slott. Grunden till slottet lades på 800-talet och har därifrån byggts om till en enorm borganläggning. Borgen har byggts om i etapper och är idag är ett stort och ståtligt barockt slott. Slottet har väl bevarade yttermurar från medeltiden vilket inte alltid är så vanligt. Sedan 1922 rymmer byggnaden Estlands parlament och gör än idag. Med sin position uppe på domberget kan man se slottet på långt håll och beundras av dess ståtliga karaktär.

Comments are closed.