Sveriges äldsta slott

Sveriges äldsta slott

I Linköping, Östergötland ligger Sveriges äldsta profana slott, det är Sveriges mest bevarade byggnad och har delar kvar sedan 1100-talet. Slottsbyggnaden ligger i närheten av Linköpings domkyrka och strax väster om Linköpings innerstad. År 1700 brann stora delar av Linköping ner, men det som klarade sig var både slottet och domkyrkan och där står de kvar där än idag. På den tiden hade slottet förfallit en del och gjordes då om till en arrest och de östra delarna av slottet gjordes om till ett fängelse.

Med åren så gjordes slottet om några gånger men behöll många delar från 1100-talet, därav räknas det som Sveriges mest bevarade slottsbyggnad. Det var först på 1800-talet som man började återskapa slottet, för att få tillbaka dess charm, samt för att efterlikna slottet som det såg ut från början. Än idag så ser det ut på samma sätt sen man återskapade det på 1800-talet, bortsett från de delar av slottet som funnits sedan slottsbyggnaden byggdes.

Slottsbyggnadens utseende och betydelse idag

På 1900-talet behövde slottsbyggnadens fasader renoveras och det var då man upptäckte att vissa delar var bevarade sedan 1100-talet. Innan hade man hela tiden trott att delarna var sedan 1200-talet. En del av inredningen har präglats till landshövdingsresidens från år 1976, men det finns fortfarande en del inredning kvar sedan innan, som till exempel en spis, samt takdekorationer. Slottets utsida har således sett ut som det gjort i alla år, fasaderna är krämvita och taket är koppargrönt, det efterliknar mer en gård än ett slott, eftersom man på den tiden byggde slott som mer såg ut som just gårdar än som slott. De äldsta delarna på slottet har också en inbyggd kalkstenskällare, samt en representationsbyggnad, som består av två våningar i just kalksten. Slottet har varit ett statligt byggnadsminne sedan år 1935.

Slottet idag

Slottet idag

Idag nyttjar man en del av slottet tillsammans med domkyrkan som ett museum, Linköpings Slotts – & Domkyrkomuseum, som invigdes år 2000. Museet är öppet för den allmänna befolkningen och är en sevärdhet väl värd att besöka. På museet får man uppleva en kombination av dåtid med nutid och ett brett utbud av forntida historia. Man kan till exempel besöka slottets skattkammare, här får man se en blandning mellan kyrkligt silver, till unika textilier som är från 1300-talet.

Man kan också besöka ”Stora salen”, där man får också uppleva en del bevarade originalpartier från 1300-talet, som kommer från domkyrkans sydportal. Eller varför inte uppleva ”Biskop Bengts tornrum”, där man kan se resultatet som blivit av de arkeologiska utgrävningarna som gjordes när museet öppnades. Ett annat rum att besöka på museet är ”Vasarummet”, här möts man av biskopen Hans Brask och självaste kungen Gustav Vasa, där de båda två avnjuter en julmiddag från 1523. Förutom det unika museet så används slottets södra flygel även som kontor. I slottet hittar man också landshövdingens privata bostad, samt dennes representationsvåning. Slottet omges av den vackra slottsträdgården, som tyvärr inte är öppen för allmänheten, men man kan se en del av den på avstånd.

Comments are closed.