Slottet Cardiff i Wales

Slottet Cardiff i Wales

I Wales finns det mängder av vackra slott, och slottet i Cardiff är ett landmärke som man inte får misa om man besöker staden. Ståtligt står den mellan parken Bute och staden, och den har funnits kvar sedan staden grundades för hundratals år sedan. Trots det faktum att människor passerar den varje dag, och att den har funnits där så länge, så finns det kanske vissa saker du inte kände till om slottet. För slottet har en lång imponerande historia då de har använts som en strategiskt viktig plats under förhistoriska krig och under andra världskriget. För att sedan bli en populär turistattraktion som inte är rädd för förnyelse. Det såg man när de efter världsmästerskapen i Rugby beslöt att installera en stor rugbyboll i landet 2015.

Lång och anrik historia

Konstruktionen av slottet påbörjades för över 2 000 år sedan. Då det byggdes år 55, som ett fort för de romerska soldaterna som annekterade landet under den tiden, så användes slottet som en knytpunkt för de soldaterna i fronten. Det var den romerska generalen Julius Frontinus som efter hans erövring av Silures – en mäktig armé från det anrika Storbritannien – som han ockuperade södra Wales. Slottet byggdes då i en traditionell Nomad-stil, men det finns fortfarande delar som härstammar från de romerska erövrarna så väl symbolism från den gotiska viktorianska eran. Under Nomadernas tid så var toaletterna hängda över slottets väggar och avföringen dumpades direkt utanför slottet. Adelsmännen och kvinnorna som behövde använda toaletten tillkallade en av sina tjänare som öppnade upp dörren till en typ av garderob som man klev in i för att göra sina behov. När de sedan var färdiga var den även samma tjänare som fick dra i en spak för att öppna upp ett hål som avföringen rann ut ur. Samma person ansvarade även för att rengöra toaletten under nätterna.

Under andra världskriget

Under andra världskriget byggdes det tunnlar under slottet som användes som skydd mot de tyska bomberna. Uppskattningsvis kunde 1 800 personer ta skydd under slottet och speciella ingångar lades senare till för att göra ingång under slottet enklare. Senare undersökning av bunkrarna under slottet har visat att det var ett väl utbyggt komplext system som inkluderade kök, toaletter och första hjälpen-stationer. Än idag kan man gå på visningar genom tunnlarna under slottet.

Nytt ägandeskap

Under september 1947 gav Marquess Bute över nycklarna till slottet till stadens borgmästare Alderman George Ferguson. Slottet tillsammans med den närliggande parken var nu en del av offentligheten. Det var en filatrofisk gest från den tidigare adelsmannen som ansåg att slottets historia skulle vara en del av folket. Som ett resultat av detta så tillbyggdes en gigantisk rugbyboll in i slottets väggar efter världsmästerskapet i Rugby under 2015. Det var efter Wales presterade så bra under tävlingen som man ansåg att det var något man ville göra. Drygt 25 personer arbetade med designen och installationen av rugbybollen som formades av sten för att sedan placeras inne i slottet. Än idag är den där och många väljer att besöka slottet för att se den stora rugbybollen.

Nytt ägandeskap

Comments are closed.