Skoklosters slott

Skoklosters slott

Skoklosters slott ligger på Skohalvön vid Mälaren i Håbo kommun och är ett av Europas främsta barockslott. Slottet byggdes på 1600-talet och var ett privat palats. År 1967 blev den svenska staten ägare av Skoklosters slott vilket var mycket bra för oss som är intresserade av slott. Staten påbörjade nämligen ett omfattande renoveringsarbete för att återställa så mycket som möjligt av slottet. Idag är Skoklosters slott ett museum där över 50 000 föremål förvaras och visas upp. Man har bland annat en av Europas största och mest kända vapensamling. Under sommarmånaderna visas dessutom några av slottets salar upp för allmänheten.

Bygghistoria

Egendomen där Skoklosters slott ligger har en historia som går tillbaka ända till 1100-talet. Ja, såklart har alltid egendomen funnits där, men det är först på 1100-talet som en gård vid namn Sko finns registrerad. På denna gård byggdes på 1200-talet ett kloster för cisterciensernunnor. Detta kloster kom att kallas för Sko kloster. På 1500-talet när Gustav Vasa var kung så kom klostrets egendomar att falla i en kunglig klosterfogde och hundra år senare skänktes egendomen av Karl IX till Christer Somme. År 1611 tillföll egendomen Herman Wrangel och vid denna tid var gården dåligt underhållen och klosterbyggnaderna var förfallna. Wrangel var den som såg till att återupprätta gården i gott skick och det var han som lät bygga Skoklosters slott. Byggandet av Skoklosters slott skulle dock komma att ta tid. Bygget påbörjades på tidigt 1640-tal och man började med grunden och källaren. Byggvirke kom med häst och släde och det tog tid att få rätt virke till platsen. Wrangel var vid denna tid en av de rikaste männen i Sverige men då det rådde brist på både material och arbetskraft så drog bygget ut på tiden. År 1664 blev Skoklosters slott dugligt att bo i och kung Karl XI bosatte sig här tillsammans med ett följe på 400 personer. Även Wrangel bodde på slottet.

Skoklosters slott idag

Idag är det forna privatägda slottet som sagt ett museum och därmed öppet för allmänheten. Här finns idag tre vapensamlingar som går under namnen den Wrangelska, den Braheska och den Bielkeska. De familjer som bott här har samlat på sig mycket konst, textilier, böcker, keramik med mera som visas upp i museet. De äldsta föremålen är från 1550-talet och de äldsta är från omkring 1850-talet. Skoklosters slott är öppet på helgerna i maj och september och under sommarmånaderna juni till augusti är Skoklosters slott öppet dagligen. Övrig tid på året är Skoklosters slott också öppet, men bara för bokade grupper. Museets samlingar finns även digitalt där det går att söka efter det man är intresserad av. Kungssalen är slottets mest påkostade rum med kalkstensgolv, skimrande gyllenläder och ett dekorerat tak. Ljuskronan hänger kvar där den hängt sedan år 1672. På 1700-talet uppfördes stora porträtt av kungliga regenter och det är därifrån rummet fått sitt namn. Detta är en av de salar man får möjlighet att titta in i under ett besök och man fascineras verkligen över hur vacker denna sal är. Ett besök till Skoklosters slott under sommarmånaderna rekommenderas verkligen.

Comments are closed.