Kalmar Slott

Kalmar Slott

Kalmar slott ligger på det passande namnet Slottsholmen vid Slottsfjärden i Kalmar. Här låg det medeltida Kalmars hamn. Kalmar slott har betytt mycket för Sveriges historia. När den första borgen byggdes vet man inte helt säkert men man tror att det skedde i slutet av 1100-talet då ett försvarstorn byggdes. Sedan byggdes ett befästningstorn under Knut Erikssons tid och på 1280-talet byggde Magnus Ladulås en försvarsborg och fem stora torn och slottet tog form. Slottet var under Medeltiden Sveriges starkaste fäste och tillsammans med Tre kronor, Viborgs slott och Älvsborgs fästning höll man upp landet.

Kalmar slotts tidiga århundraden

Kalmar slott har en lång och intressant historia bakom sig som börjar på i och med byggandet av det första försvarstornet, men i övrigt börjar det man kan bekräfta om slottet på 1300-talet. Kung Magnus Eriksson var ofta på Kalmar slott tillsammans med drottning Blanka av Namur.

I slutet av 1300-talet blev Erik av Pommern kung i Sverige, Norge och Danmark och Kalmarunionen bildades, en union skapad av drottning Margareta. Under 1400-talet var Kalmar slott den primära platsen för unionsmöten och då Sverige inte var nöjda med Kalmarunionen kom ett antal unionsstrider mellan Sverige och Danmark att äga rum. Detta ledde till att Kalmar slott under vissa perioder var svenskt och i vissa perioder danskt. I maj år 1523 återerövrade Gustav Vasa staden Kalmar och slottet och han började med att bygga ut med vallar och kanontorn.

Ytterligare förändringar under 1500-talet blev ett par kalkstensportaler som beställdes av Erik XIV och Johan III moderniserade slottets stil, en brunnsbyggnad uppfördes och en slottskyrka byggdes. Slottets bestyckning uppgick nu till 287 kanoner. År 1611 utbröt Kalmarkriget och Krister Some tvingades överlämna slottet efter hårda strider till danskarna.

Freden i Knäred

Freden i Knäred

Genom Freden i Knäred år 1613 avslutades kriget och det som Sverige erövrat från Danmark fick danskarna tillbaka och vice versa. Kalmar slott var alltså återigen svenskt, dock hade mycket av slottet och dess bestyckning förstörts men detta återställdes.

I mitten av 1650-talet upphörde Kalmar slott att agera som gränsskydd mot danskarna och slottet förlorade sin roll som försvarsanläggning. Röster höjdes om att riva slottet och uppföra ett nytt slott på ett bättre strategiskt läge. Så blev det aldrig utan istället förstärktes slottsbefästningen på order av bland annat Karl XI. Slottet fortsatte att vara kungaborg och även landshövdingens residens men detta upphörde år 1676 och slottet började förfalla.

Ett av slottets salar ovanför slottsköket brann under samma tid och går nu under namnet förbrända salen då den aldrig restaurerades. Slottets inre blev i dåligt skick medans det yttre vårdades minimalt. Slottet stod delvis orört i cirka 100 år då Gustav III beslutade att slottet skulle bli ett kronobränneri, alltså statens anläggningar för brännvinsbränning. Kronobränneriet lades dock ner efter endast sju år.

Restaurering och återuppbyggnad

Delar av slottet användes som fängelse där fångarna hölls under vidriga förhållanden och slottets insida var i riktigt dåligt skick. I mitten av 1800-talet började Oskar I att restaurera delar av slottet. Staten sköt även in 80 000 kronor för reparationer av slottets utsida och fångarna flyttades till det nya fängelset. Slottets inredning återställdes och Kalmar museum inrymdes på slottet då det startades av Volmar Sylvander. Ett mycket noggrant restaureringsarbete inleddes på 1920-talet och idag ägs Kalmar slott av staten och är öppet för allmänheten. Kalmar slott är idag tack vare underhåll Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Besöka Kalmar slott

Besöka Kalmar slott

Alla som vill kan besöka Kalmar slott idag och se en stor del av slottets gamla salar. Kalmar slott har öppet alla dagar från slutet av mars till slutet av oktober. Övriga månader är det öppet på helger och under vissa skollov. Guidade turer erbjuds vilket ingår i entrépriset. Ett antal olika permanenta utställningar finns i slottet. I Ståthållarvåningen berättas om slottets historia i olika teman där varje sal speglar en epok, händelse eller tema.

I Grå salen visas påskmiddagen år 1586 som är rekonstruerad efter dagboksanteckning, inköpslistor och menyer från 1500-talet.

I det gamla kvinnofängelset får man se den skrämmande verklighet som fångarna här levde under. Inredningen i kvinnofängelset är original från början av 1800-talet.

I Agdakammaren bodde hertig Eriks favoritälskarinna Agda Persdotter och rummet är inrett för att visa hur en kunglig älskarinna kunde bo.

Under sommarmånaderna är Kalmar slott som allra mest intressant för barnen också då Barnens slott anordnas och slottet fylls då med riddare, prinsessor och gycklare. Det anordnas slottskamper, skattjakt och pyssel. På slottet finns en restaurang där man kan fika eller äta mat. Att ta in alla intryck från slottet kan vara tröttande så restaurangbesöket blir en välbehövlig paus. Efter att ha gått runt här i timmar, kan en paus vara på sin plats, en paus där man kan använda tillgängligt wi-fi för att ägna sig åt lite roliga videos, hitta lite annan digital underhållning som kan få en på andra tankar eller varför inte lyssna på en e-bok, allt för att få hjärnan att koppla av. Med mat i magen och ny energi är det dags att utforska slottet ännu mer.

Man får inte glömma utsidan av slottet där man kan vandra runt slottet och njuta av den fantastiska utsikten och även se uppställda kanoner riktade mot havet. Ett besök på Kalmar slott är ett besök man inte kommer ångra och det går lätt åt en hel dag här.

Comments are closed.