Hur slott användes under krigstider

Hur slott användes under krigstider

Det användes flera olika typer av strategiska och taktiska vapen när man försvarade eller attackerade ett slott. I den här artikeln går vi igenom och reder ut några av de metoder som användes under medeltidens krigsföring.

Het olja användes sällan

Idén om att het olja användes i försvarssyften under belägringar är ett vanligt förekommande element i tv-serier och i filmer. Men het olja användes sällan som ett vapen. De som försvarade ett slott använde stundvis varm sand och kokande vatten på de som attackerade när de försökte att sätta fast stegar på väggarna. Men det var betydligt vanligare att de hällde ut vatten för att släcka eldar istället för att använda det som ett vapen. Något som var vanligare däremot var hur de som attackerade grävde tunnlar under murarna istället för att försöka ta sig över dem. Under den stora belägringen i Dover 1216, beslöt prins Louis från Frankrike att de skulle gräva en tunnel under deras murar för att försvaga deras ställning. Det ledde till att det östra tornet i slottet kollapsade. Medan de som försvarade slottet senare lyckades trycka tillbaka den franska erövraren så övergav de slutligen slottet. Men de visade att det finns alternativa tillvägagångssätt när det kommer till krigsföring.

 

Hunger användes som ett vapen

Om ett slott hade särskilt goda försvarsställningar inne i sitt slott användes ofta tiden som ett vapen. De väntade helt enkelt ut de försvarande och hoppades på att när maten tog slut skulle även deras vilja att strida ta slut. Det var inte ovanligt att de som var fast inne i slottet åt upp sina hästar, sina hundar och till och med katter när matförråden började att sina. De svältande försvarande var ibland tvungna att lämna slottet och ge över de till sina motståndare. Den här taktiken användes flera gånger i England. Men det betyder inte att den attackerande sidan inte stötte på problem. Att bibehålla en armé stor nog för att belägra ett helt slott var ett stort logistiskt problem. Det kostade även väldigt mycket pengar. Ofta hade de kungliga arméerna inget val förutom att tvinga bönderna att sälja deras mat och varor till ett lägre pris till armén. Under belägringen i Kenilworth 1266 så tvingades minst 20 läder att hjälpa med att skicka mat till hans armé. Sheriffen i London skickade till och med en hel val för att hjälpa armén.

 

Smarta vapen

Under medeltiden användes det kraftfulla vapen för sin tid. Katapulten var ett särskilt populärt vapen som skickade iväg stenbumlingar och brinnande bollar mot sina motståndare. Men många slott byggdes för att hålla stånd mot sådana attacker. Trots konstanta attacker med flygande stenklot som ibland kunde förstöra byggnader så var det framför allt ett vapen som hade en psykologisk påverkan på de försvarande soldaterna. Belägringstorn användes också flitigt under attacker. Det var höga konstruktioner som flera män fick plats inom. Det tillät bågskyttar en högre, och därför bättre, plats att skjuta ifrån. Den kunde också rullas fram till slottets murar och tillåta soldater att passera över muren. Men då de byggdes av trä så var de känsliga mot eld, något som de försvarande soldaterna gjorde sitt bästa i att försöka använda.

 

 

Comments are closed.