Häringe Slott

Häringe Slott

Häringe är ett tidigare säteri och omnämndes för första gången i skrift år 1208 då kung Magnus Ladulås skänkte jord på Muskö mittemot Häringe. Häringe Slott ligger i Haninge kommun, söder om Stockholm. Slottet och området runt omkring ligger vid Landfjärden vilket är en tätort i Nynäshamns kommun. Den nuvarande byggnaden är uppbyggd i mitten av 1600-talet. Häringe Slott har genom åren haft många ägare och var förr i flertalet kungars ägor. Häringe Slott har dock förändrats mycket med tiden. Idag är Häringe Slott ägt av en person och sedan många år tillbaka har Häringe Slott fungerat som både hotell och evenemangsplats.

Häringes historia

Slottet och de ägor som ingår har genom åren haft många ägare. Det hela började omkring år 1000 då Viking Sote gjorde anspråk på Häringehalvön. Viking Sote var inte ny i området utan han härjade i detta område. Han byggde Sotes borg som blev en föregångare till Häringe slott. Sotes borg finns kvar än idag, dock som en ruin. Ruinen ligger vid Landfjärdens östra strand. I Landfjärden finns även några förkolnade vrak som anses vara Sotes långskepp. Efter Viking Sote så har slottet tillhört bland annat Magnus Ladulås, Kung Gustav Vasa, Kung Johan III och Kung Gustav II Adolf. På denna tid var slottet byggt i trä. Gustav Vasa uppförde ett varv och lade örlogsflottans bas här år 1525. År 1657 fick Häringe slott genomgå en stor ombyggnad då träslottet byttes ut mot ett slott i sten och det är denna byggnad som står kvar än idag. År 1769 köpte generalmajor Fabian Löwen Häringe slott och egendomarna och Häringe tillhörde sedan familjen Löwen ända fram till år 1929 då det såldes till tändsticksmiljonären Torsten Kreuger. Kreuger var den som moderniserade slottet till det slott och egendom som det är idag. Torsten Kreuger både renoverade och moderniserade slottet då han installerade kylskåp, byggde Sveriges första utomhuspool, konstruerade en bowlingbana och han byggde även en tunnel mellan en av flyglarna och huvudbyggnaden.

Häringe Slott idag

Idag ägs slottet av Vesko Mijac och hans fastighetsbolag Savana AB sedan år 2017. Häringe är idag ett hotell och en plats där många olika former av evenemang sker. Vissa helger sker här speciella händelser. Man har bland annat det återkommande evenemanget Slottsmord som är ett mordscenario där allt går ut på att man ska lösa mysteriet. Under middagen på slottet kommer det iscensatta mordet ske och skådespelare finns på plats. Andra återkommande evenemang faller ofta ihop med högtider som midsommar, jul och nyår. De evenemang som Häringe tillhandahåller blir ofta fort fullbokade så det gäller att vara i tid med sin bokning om man vill deltaga. Häringe Slott är även en populär plats att gifta sig på. Men det är inte något vem som helst gör. Kostnaden för att abonnera Häringe Slott är nämligen 275 000 kronor per dygn, minst. Vissa datum är det ännu dyrare. Trots priset sker här flera bröllop varje år. På Häringe finns även en restaurang som är öppen sju dagar i veckan, från morgon till kväll.

Comments are closed.